Als ondernemer heb je vaak een drukke agenda, waardoor je werkweek voorbij vliegt. In een vorig artikel schreef ik al dat ik delegeren in het begin best eng vond. Na verloop van tijd werd ik er toch beter in.

De vrijgekomen tijd gebruikte ik juist om nog een bedrijf te starten én voorzitter te worden van een netwerk voor startende ondernemers. Ik stortte me van de ene uitdaging in twee nieuwe, zonder eerst eens even gas terug te nemen. En dat was achteraf gezien niet zo handig…

5 Tips om aan je bedrijf te werken in plaats van te veel ín je bedrijf:

TIP 1: STAP STRUCTUREEL UIT JE BEDRIJF, BEGIN MET EEN UURTJE PER DAG

De eerste stap lijkt makkelijk, maar is het niet. Daarom beginnen we klein. Zorg dat je vandaag een uur niet bereikbaar bent. Dus, zet je pc en je mobiel uit! Heb je medewerkers of collega’s, zeg dan dat je een uur lang druk bezig bent en absoluut niet gestoord wil worden. Als een uur te veel is, start dan met een half uur. Ook al is het 15 minuten. Begin. Hoe kort dan ook… Maar, begin in ieder geval.

Deze tijd is helemaal van jou! Je kunt doen en laten wat je wil met je tijd. Je kunt je afvragen of deze ‘veroverde vrije tijd’ niet een dagelijks ritueel kan worden. Jouw heilige ongestoorde tijd.

Toen ik dit experiment deed, was ik als productiviteitsjunkie ook nog in die tijd aan het nadenken wat er allemaal nog moest. Zo erg zal het bij jou niet zijn. Ik vond dit toen normaal maar nadat ik me elke dag een uurtje vrij gaf werd het een frustratie… Ik kwam dus niet echt tot rust.

Ik heb geleerd dat je frustratie moet vieren! Het is een duidelijk signaal dat er iets niet goed gaat en je niet in je kracht staat. Frustratie is het begin van verandering. Tip 2 hielp me rust te vinden.

TIP 2: SCHRIJF IN DE RUSTPERIODE ALLE WERKZAAMHEDEN OP

Nadat ik voor mezelf dagelijks een uurtje eigen tijd inplande, merkte ik dat ik echt mijn hoofd leeg kreeg door werkzaamheden, taken en kleine to-do dingetjes op te schrijven. Het gaf me inzicht en overzicht. Nu heb ik altijd een notitieblokje en een pen bij me of een mobiel waar ik ingevingen in kan noteren. Zelfs naast mijn bed liggen notitieblaadjes…

TIP 3: DELEGEREN, TO-DO-LIJST OF DESTROY

De laatste stap om in alle rust te kunnen werken aan je bedrijf en los te komen van de uitvoer is de werkzaamheden en taken op een lijst te zetten. Een aantal werkzaamheden kun je delegeren aan je medewerkers, een externe partij of een stagiaire. Andere werkzaamheden zet je op een to-do-lijst en je hebt ook werkzaamheden die je het beste kunt ‘destroyen’. Vernietigen dus, omdat ze geen waarde toevoegen aan je bedrijf.

Ik weet het; het is niet altijd makkelijk… Maar het schept rust, ruimte en overzicht.

Deze drie stappen zijn belangrijk. Sla je ze over of voer je ze niet volledig uit, dan merk je dat je niet echt loskomt van je productiemodus.

TIP 4: WEES DE ARCHITECT VAN JE BEDRIJF

Zet je vrije uren in je agenda. Deze tijd ga je gebruiken om een betere architect van je bedrijf te worden. Misschien heb je de tips zo goed doorgevoerd dat je elke dag een uur of twee uur los kunt zijn van de uitvoering. Misschien wel langer. Hartstikke goed.

Je gaat aan de slag met het uitzoeken uit welke processen je bedrijf is opgebouwd. Daarna kijk je of processen nog wel nodig zijn of misschien wel eenvoudiger kunnen zodat je nog efficiënter en effectiever werkt. Efficiënter en effectief werken betekent voor mij de juiste waardevolle dingen doen in minder tijd, om meer tijd over te houden voor andere dingen.

TIP 5: MAAK EEN LIJST MET WENSEN

Je wensen kunnen gaan over:
– Waar je over een half jaar wil staan met je bedrijf;
– Welke klanten je over een half jaar bedient;
– Hoeveel omzet je per maand wil realiseren;
– Welke vaardigheden jij over een half jaar hebt geleerd;
– Welke veranderingen en verbeteringen jij voor ogen hebt.

Werk je wensenlijst uit in een actieplan zodat je dagelijks aan je wensen werkt in je heilige tijd.

DELEN

Ik heb veel geleerd van mijn fouten en ben daardoor een betere en completere ondernemer geworden. Op mijn wensenlijst stonden op de nummers 1, 2 en 3 dat ik andere ondernemers wilde inspireren en activeren en mijn kennis wilde delen via artikelen, coaching, trainingen en e-books.
Eind 2010 besloot ik mijn bedrijven te verkopen en ondernemers te helpen met succesvol ondernemen. Ik zorg ervoor dat ze niet dezelfde blunders maken die ik heb gemaakt… Zodat ze meer tijd hebben om aan hun bedrijf te werken en meer omzet genereren door andere keuzes te maken.
Hoe eerder je deze 5 stappen gaat zetten hoe sneller je gaat werken aan je bedrijf. Als eigenwijze productiviteitsjunkie had ik er meer dan een half jaar voor nodig om af te kicken. Jij kunt dit veel sneller!

Word jij ook met een uur per dag een betere ondernemer?