Vandaag schrijf ik over een andere blunder die ik maakte: de juiste ondernemer op de verkeerde plek.
Ik snap dat je even moet nadenken over de titel. Ik had er ook van kunnen maken ‘de verkeerde ondernemer op de juiste plek,’ maar dat is niet zo goed voor mijn ego;-) Goed, ik dwaal af.

De afgelopen jaren heb ik heel veel ondernemers dezelfde fout zien maken… Maar nu ga jij hem vermijden!

Een klein stukje voorgeschiedenis: mijn bedrijf stond. En iedere maand kwam er genoeg omzet binnen om alle rekeningen van te betalen. Wilde ik doorgroeien, dan zou ik de komende jaren ontzettend hard moeten werken. Maar ik moest nu tevreden zijn met waar ik mijn bedrijf had gebracht. Tevreden met wat ik had bereikt… Maar ik was niet tevreden.

Ik stond als ondernemer niet meer in mijn kracht. Eén van mijn andere lessen was dat ik werkzaamheden ging delegeren. Mijn medewerkers vonden het leuk omdat het werk nog afwisselender werd. De manier van werken zorgde voor meer betrokkenheid. Én het zorgde ervoor dat ik me kon focussen op mijn eigen werkzaamheden. Binnen een half jaar zat ik aan de top van mijn kunnen… Ik kon in mijn branche in Groningen niet verder groeien!

Er zijn drie type ondernemers: de opbouwer, de oppasser en de overnemer:

1. DE OPBOUWER

De opbouwer bouwt en vernieuwt. Hij vindt het leuk om iets nieuws te starten, de eerste fase mee te maken en daarna los te laten. De opbouwer ziet regelmaat als stagnatie en begint, als iets eenmaal staat, liever aan een nieuw project, aan een nieuwe uitdaging, met nieuwe spanning. Ik ben erachter gekomen dat ik een échte opbouwer ben.

2. DE OPPASSER

Een oppasser houdt van regelmaat, maar werkt minder vernieuwend. Hij laat zaken graag bij het oude. Hij ervaart veranderingen als bedreigingen, of op zijn minst als enorme opdrachten. Mijn persoonlijke mening is dat een ondernemer altijd voor vernieuwing en ontwikkeling moet gaan, en je je af moet vragen of je als oppasser wel ondernemer wilt zijn of worden.

3. DE OVERNEMER

Een overnemer is de ondernemer die bedrijven klaarmaakt voor verkoop of aankoop. Binnen de koerierswereld, waar ik 2006 tot 2010 opereerde, was er weinig ruimte voor ontwikkeling. Daarnaast zijn de marges klein. Ik was binnen de koerierswereld een vreemde eend in de bijt die actief netwerkend zijn diensten verkocht en wilde samenwerken. Maar dat is vloeken in de kerk…

Ik ben opbouwer van bedrijven. Ik vind uitdagingen geweldig en vind het leuk om mijn ervaringen te delen. Maar als iets eenmaal staat, ga ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik ben dus echt geen oppasser!

WAT HEB IK GELEERD?

Als opbouwer heb ik het avontuur mogen aangaan en veel inzichten en contacten opgedaan. Ik heb door schade en schande moeten leren wat voor ondernemer ik ben en dat heeft af en toe behoorlijk zeer gedaan. Maar ik zal altijd blijven bouwen.

Na de verkoop van mijn bedrijven in december 2010 ben ik gestart met Reconcep om ondernemers te coachen en te begeleiden naar succesvol ondernemen. Ik heb geleerd van mijn blunders en leer andere ondernemers om te bouwen aan hun bedrijf, zodat ze meer omzet genereren.

Ben jij een opbouwer, een oppas of een overname ondernemer?